MURANO

MURANO

Green Master има удоволствието да ви представи един продукт превърнал се в емблема на Венеция – ръчно изработени бижута от Венецианско стъкло „Мурано“.
Мурано е малък остров, разположен на само 1,5 км от Венеция и още от VII век е търговско средище, а някъде през IX век там започва производството на изящни продукти от Венецианско стъкло. През XIII век островът се утвърждава като център за производство на висококачествени продукти от Венецианско стъкло. През XIV век майсторите от Мурано били едни от най-видните и почитани жители в богатата и силна тогава Венецианска Република, те имали само една забрана – да напускат Републиката! Така те станали монополисти върху производство на качествени и изящни продукти от стъкло, това се запазило векове наред, благодарение на постоянно усъвършенстване на техниките и интерпретиране на древните източни знания за обработката на стъклото. На острова са се родили голяма част от методите в стъклообработката, които се използват и до наши дни.Там са създадени кристалното, емайлираното, многоцветното и млечнобялото стъкло, както и имитационните стъклени скъпоценни камъни.
Продуктите ставали все по-разнообразни и все по-красиви, и в наши дни майсторите стъклари от Мурано все още прилагат вековните техники за ръчна изработка на продуктите завещани от миналото. На острова няма огромни поточни линии, бълващи хиляди еднакви бижута и сувенири, всеки един продукт излязъл от ръцете на стъкларите от Мурано е уникален и неповторим, и това го прави още по-ценнен. Днес на острова има огромен брой малки фабрики и няколко индивидуални студиа за изработване на бижута от Венецианско стъкло. Мурано е предпочитана дестинация за туристи и ценители на бижутата и изкуството от цял свят.
Процесът на изработка на бижута „Мурано“ е сложен и все още се предава от баща на син в малките работилци на острова. Основната техника, която майсторите използват е стъклодухането. Стъклото е направено от кварц, който при висока температура се втечнява. Докато преминава от течно към твърдо състояние стъклото има една междинна фаза, когато е достатъчно меко, за да се оформи. Колкото повече натриев оксид има в него, толкова по-бавно се втвърдява. Това е много важно за ръчната изработка на бижутата „Мурано“, защото дава на майсторите повече време за оформяне на материала във всевъзможни форми, ограничени само от въображението им. Към стъклото се добавят различни материали, които му придават специфична характеристика, например за да е матово се добавя още натрий, за да се премахнат и най-малките неравности – нитрат и арсеник и разбира се могат да се добавят субстанции придаващи хиляди цветове.
Благодарение на Green Master вече можете да се насладите на изтънчената колекция бижута „Мурано“ и в България. Всяко едно бижу с марката „Мурано“ е уникално и неповторимо, и е изработено ръчно от висококачествено Венецианско стъкло.


Филтрирай по категория